Festa e Shën Sebastianit (Shma'Siani i Nikajve)

Mafia

Administrator
Staff member
Shën Sebastiani është një shenjt i krishterë dhe martir i shekullit III.
Ai ishte ushtar romak në kohën e perandorit Dioklecian dhe, sipas traditës, u dënua me vdekje sepse nuk hoqi dorë nga besimi i krishterë. Ikonografia e tij më e njohur e paraqet të lidhur dhe të shpuar me shigjeta. Ai nderohet si mbrojtës kundër sëmundjeve dhe murtajës, si edhe si mbrojtës i ushtarëve, sportistëve dhe të rinjve.
Në kalendarin katolik festa bie zakonisht më 20 janar, por në shumë vende (sidomos sipas traditave lokale) kremtohet edhe më 19 janar.

Festa e Shën Sebastianit është shumë e përhapur në vendet me traditë katolike:

Itali – shumë qytete dhe fshatra e kanë pajtor (p.sh. Romë, Milano dhe sidomos zona të jugut), me procesione dhe festa popullore.
Spanjë – festa lokale me procesione fetare dhe aktivitete tradicionale.
Francë – nderohet si shenjt mbrojtës kundër epidemive.
Portugali & Amerikë Latine (Brazil, Meksikë, Peru) – festa fetare të shoqëruara me kremtime popullore.
Filipine – procesione dhe lutje publike.

Në Shqipëri, Shën Sebastiani nderohet kryesisht në komunitetet katolike, veçanërisht:
Në veri të vendit (zona me traditë katolike si Shkodra, Malësia e Madhe, Lezha),
Festohet me meshë të veçantë në kishë; Lutje për shëndet dhe mbrojtje nga sëmundjet; Procesion fetar në disa fshatra, me ikonën ose statujën e shenjtit
Vizita dhe drekë feste në familje; Urime për ata që mbajnë emrin Sebastian / Bastian

Edhe pse nuk është një festë kombëtare, ajo ka rëndësi fetare dhe kulturore për besimtarët katolikë që e kanë Shën Sebastianin si shenjt mbrojtës të kishës apo komunitetit të tyre.

Back